Κλινική Διαιτολογία (MSc)

Πρόγραμμα
Μεταπτυχιακό
ECTS
120
Υπέυθυνος Προγράμματος
Δρ. Αναστασία Περίκκου

Αρχισαν να γινονται δεκτες αιτησεις για το μεταπτυχιακο προγραμμα σπουδων ‘Κλινική Διαιτολογια’. Γίνονται δεκτοί κάτοχοι πτυχίου ‘Διαιτολογία & Διατροφή’.

Επίσης γίνονται δεκτοί απόφοιτοι συναφή πτυχίων όπως Βιολόγοι, Νοσηλευτές, Τεχνολόγοι Τροφίμων και παραπλήσια πτυχία, με την προϋπόθεση ότι θα παρακολουθήσουν τα προπαρασκευαστικά μαθήματα για να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Ακαδημαικό έτος 2022-2023 – Εναρξη μαθημάτων 5 Σεπτεμβρίου.

Απαραίτητα έγγραφα: 

  1. Απολυτήριο εξατάξιας σχολής Μέσης Εκπαίδευσης
  2. Πτυχίο από αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο ή κολέγιο ή βεβαίωση αναμενόμενης αποφοίτησης
  3. Αναλυτική Βαθμολογία πτυχίου
  4. Δύο (2) συστατικές επιστολές σε σφραγισμένο φάκελο
  5. Προσωπική συνέντευξη με τον φοιτητή
  6. Τεκμήριο γνώσης αγγλικής γλώσσας  

Συνοπτικη δομη του προγραμματος σπουδων

• Το πρόγραμμα διαρκεί 18 μήνες (3 ακαδημαϊκά εξάμηνα) και αποφέρει 120 ECTS.

• Συμπεριλαμβάνει 10 μαθήματα, Πρακτική Άσκηση 1200 ώρες και Διατριβή.

• Γίνονται δεκτοί κάτοχοι πτυχίου Διαιτολογίας και Διατροφής ή απόφοιτοι συναφή πτυχίων, με την
προϋπόθεση να παρακολουθήσουν προπαρασκευαστικά μαθήματα πριν την ένταξη τους στο
μεταπτυχιακό πρόγραμμα.

• Το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών είναι αναγνωρισμένο από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης και το Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ).

• Ο τίτλος σπουδών που προσφέρεται αναγνωρίζεται από τo ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ. (Κυπριακό Συμβούλιο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών) ως ισότιμος πανεπιστημιακού επιπέδου.

  • Γλώσσα Διδασκαλίας : Ελληνική ή Αγγλική
  • Κρατική Χορηγία μέχρι €3.420 (με εισοδηματικά κριτήρια)

Ευκαιρίες Εργοδότησης

Οι φοιτητές που θα ολοκληρώσουν το μεταπτυχιακό πρόγραμμα ‘ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑ’ και την Πρακτική Άσκηση του προγράμματος:

• θα πληρούν τα κριτήρια για εγγραφή στο Κυπριακό Μητρώο Επιστημόνων / Τεχνολόγων Τροφίμων και Διαιτολόγων ως Κλινικοί Διαιτολόγοι και να αποκτήσουν τη σχετική άδεια επαγγέλματος του Κλινικού Διαιτολόγου.

•επίσης μπορούν να αιτηθούν στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) για εγγραφή τους στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓΕΣΥ).

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑ ΕΞΑΜΗΝΟ

Μαθήματα Α’ Εξαμήνου

Κωδικός

Μαθήματος

Σύνολο περιόδων/

ακαδημαϊκό

εξάμηνο

Αριθμός Πιστωτικών Μονάδων

(ECTS)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑ» 3
ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ/ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΜΔΤΛ1003 32 9
ΠΑΘΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΜΔΤΛ1007 30 8
ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΜΔΤΛ1006 24 6
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ – ΒΙΟΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΜΔΤΛ1001 30 7
Μαθήματα Β’ Εξαμήνου

Κωδικός

Μαθήματος

Σύνολο περιόδων/

ακαδημαϊκό

εξάμηνο

Αριθμός Πιστωτικών Μονάδων

(ECTS)

ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΔΤΛ1008 32 9
ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΔΤΛ1009 32 9
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΜΔΤΛ1004 16 4
ΕΙΔΙΚΗ ΠΑΘΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ – ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΜΔΤΛ1010 30 8
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΔΤΛ1012 600 15
Μαθήματα Γ’ Εξαμήνου

Κωδικός

Μαθήματος

Σύνολο περιόδων/

ακαδημαϊκό

εξάμηνο

Αριθμός Πιστωτικών Μονάδων

(ECTS)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΔΤΛ1002 20 5
ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΔΤΛ1005 20 5
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΣ ΜΔΤΛ1012 600 15
ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΜΔΤΛ1011 60 20

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ-ΒΙΟΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ

Το μάθημα αποσκοπεί στην απόκτηση, εμπλουτισμό και αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων των φοιτητών για το χειρισμό προγραμμάτων και εφαρμογών όπως το Microsoft Excel, το SPSS για στατιστική ανάλυση, το Mendeley για διαχείριση βιβλιογραφικών αναφορών και το GIMP για διαχείριση ιατρικής εικόνας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Το μάθημα έχει σκοπό να εντάξει τους/τις φοιτητές/τριες σε προγράμματα πληροφορικής για δημιουργία βάσεων δεδομένων και σε εξειδικευμένα προγράμματα πληροφορικής για χρήση στην Κλινική Διαιτολογία. Επίσης εξετάσζεται η ηλεκτρονική ανάλυση και δημιουργία μενού, διαιτολογίων & συνταγών, ο σχεδιασμός και η χρήση διαδικτυακών εργαλείων για διεξαγωγή έρευνας και η συλλογή δεδομένων μέσω ερωτηματολογίων και ειδικών εφαρμογών.

ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ/ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Το μάθημα αποσκοπεί κυρίως στην κατανόηση των βασικών οδών του μεταβολισμού, των ρυθμιστικών μηχανισμών που εμπλέκονται στο μεταβολισμό, της σύνδεση που έχουν οι μεταβολικές πορείες μεταξύ τους και στον μηχανισμό δράσης των ορμονών, ιδαίτερα το ρόλο τους στην ομοιόσταση του οργανισμού.

ΠΑΘΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Στα πλαίσια αυτού του μαθήματος εξετάζεται η επιδημιολόγια, τα συμπτώματα, οι επιπλοκές κύριων μεταβολικών νοσημάτων όπως ο Σακχαρώδης διαβήτης, οι Δυσλιπιδαιμίες, η Παχυσαρκία, η Αρτηριακή υπέρταση και τα Καρδιαγγειακά νοσήματα καθώς επίσης η θεραπευτική, φαρμακευτική και διατροφική αντιμετώπιση που ακολουθείται για το κάθε νόσημα ξεχωριστά.

ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΚΟΥΖΙΝΑΣ

Το μάθημα επικεντρώνεται στις ορθές πρακτικές υγιεινής. Θέματα που περιλαμβάνει είναι: οι τροφογενείς νόσοι και οι αιτίες τους, οι βασικές γνώσεις περί μαγειρικής, επιλογής υγιεινών τροφίμων, ετοιμασίας και αποθήκευσης τροφίμων, η ετοιμασία εβδομαδιαίων μενού, ο υπολογισμός ποσοτήτων και οι παραγγελίες υλικών, η διατροφική ανάλυση μερίδας, ημερήσιου μενού και εβδομαδιαίου μενού και οι βασικοί μέθοδοι πρόσληψης ανθρώπινου δυναμικού και διοίκησης κουζίνας.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

Το μάθημα τονίζει το ρόλο της ορθής διατροφής και της σωματικής άσκησης στην υγεία του ατόμου. Περιλαμβάνει ετοιμασία έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού για θέματα Δημοσίας Υγείας, ετοιμασία επιτυχών δημόσιων παρεμβάσεων, σχεδιασμό εκστρατειών για πρόληψη, τεχνικές καλής επικοινωνίας με άτομα, ομάδες συνόλων και άλλους επαγγελματίες υγείας, απόκτηση γνώσης για συγκεκριμένες εκπαιδευτικές θεωρίες και μοντέλα συμπεριφοράς σε θέματα υγείας για ανάπτυξη στρατηγικής επιμόρφωσης στον τομέα της υγείας και ανασκόπηση όλων των προγραμμάτων που τρέχουν στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, από το Υπουργείο Υγείας.

ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Ο στόχος του μαθήματος είναι να παρέχει στους φοιτητές όλες τις σχτικές πληροφορίες για τις λιποδιαλυτές/υδατοδιαλυτές βιταμίνες, τα ανόργανα συστατικά, ιχνοστοιχεία και μικροθρεπτικά. Επίσης, κάνει αναφορά σε αποτελέσματα ερευνών, διατροφικές ελλείψεις, παρατηρήσεις και συστάσεις.

ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Το μάθημα αυτό εξετάζει την αιτιοπαθογένεια, τις επιπλοκές, την αντιμετώπιση, τη διατροφική αγωγή και το ρόλο της άκησης στην παχυσαρκία, το ρόλο της διατροφής και της άσκησης στην τρίτη ηλικία, την εγκυμοσύνη και το θηλασμόκαι την αθλητική διατροφή. Επιπλέον, περιλαμβάνει θέματα που αφορούν διατροφικές διαταραχές όπως νευρική ανορεξία και βουλιμία.

ΕΙΔΙΚΗ ΠΑΘΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Στα πλαίσια αυτού του μαθήματος εξετάζεται η επιδημιολόγια, τα συμπτώματα, οι επιπλοκές κύριων παθήσεων όπως Γαστρεντερικών, Νεφρολογικών, Πνευμονολογικών, Νευρολογικών, Παθήσεων Ήπατος, Χοληφόρων και Παγκρέατος, Αυτοάνοσα Νοσήματα, Διατροφικές Αναιμίες και Καρκίνος καθώς επίσης η θεραπευτική, φαρμακευτική και διατροφική αντιμετώπιση που ακολουθείται για το κάθε νόσημα ξεχωριστά. Επιπλέον γίνεται αναφορά σε Εντερική και Παρεντερική Σίτιση.

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

Μέσα από την πρακτική άσκηση οι φοιτητές θα παρακολουθήσουν την αξιολόγηση περιστατικών, τη συλλογή υποκειμενικών και αντικειμενικών πληροφοριών. Θα εκπαιδευτούν στην ετοιμασία διατροφικών παρεμβάσεων και θα παρέχουν οδηγίες στη κουζίνα. Θα επαναξιολογούν ασθενείς και θα μάθουν να δίδουν κατευθυντήριες οδηγίες για ασθενείς που θα πάρουν εξιτήριο . Επιπρόσθετα θα αποκτήσουν εμπειρία στην ετοιμασία του μενού, παραγγελιά τροφίμων, τροποποίηση συνταγών και μενού για συγκεκριμένες ασθένειες, Θα μάθουν πώς γίνεται η επικοινωνία μεταξύ κουζίνας και νοσηλευτικού προσωπικού και κλινικών διαιτολόγων. Θα μελετήσουν, επίσης, διοίκηση προσωπικού στο διαιτολογικό τμήμα και τρόπους επικοινωνίας στην ομάδα επαγγελματιών υγείας στον κλινικό χώρο.

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Το μάθημα αφορά την κατανόηση της σημαντικότητα εφαρμογής επιδημιολογικών ερευνών στην διατροφική υποστήριξη, το σχεδιασμό και τη χρήση διατροφικών ερωτηματολογίων στην επιδημιολογική έρευνα, τις βασικές μεθόδους αξιολόγησης διατροφικής πρόσληψης πληθυσμιακών ομάδων καθώς και πιθανά σφάλματα στη διατροφική έρευνα και παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα. Περιλαμβάνει επίσης αναφορά στην επιδημιολογία χρόνιων και λοιμώδων νοσημάτων.

ΔΙΑΤΡΙΒΗ

Η ουσιαστική εισαγωγή των εκπαιδευόμενων στη διαδικασίας της κατανόησης των βασικών αρχών και του σχεδιασμού επιστημονικής έρευνας, με την εμπλοκή τους στα στάδια της εκπόνησης του δικού τους ερευνητικού σχεδίου. Αυτό θα περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, ετοιμασία του ερευνητικού προγράμματος, την κριτική μελέτη της σχετικής βιβλιογραφίας, την ετοιμασία της υπόθεσης και της ερευνητικής πρότασης, την οργάνωση και συλλογή στοιχείων με σκοπό την έρευνα, τη στατιστική ανάλυση και ερμηνεία των στοιχείων, τη συγγραφή της έρευνας και την επικοινωνία και διάχυση της έρευνας

Language »